Afhankelijk van uw toepassing, d.w.z. wat u probeert te verwijderen of in sommige omstandigheden probeert te stoppen, zijn er 5 soorten waterfilters:

1. Mechanische filters
2. Absorptiefilters
3. Sequestratiefilters
4. Ionenuitwisselingsfilters
5. Omgekeerde osmosefilters

mechanisch

Het basisidee van mechanische filtratie is om sediment, vuil of deeltjes in het water fysiek te verwijderen met behulp van een barrière. Mechanische filters kunnen van alles zijn, van een basismaas dat groot vuil filtert tot een keramische filter met een extreem complexe poriestructuur voor ultrafijne filtratie van pathogene organismen.

absorptie

Absorptie in waterfilters wordt meestal uitgevoerd door koolstof, dat zeer effectief is bij het afvangen van watergedragen verontreinigingen. De reden dat koolstof verontreinigingen zo gemakkelijk absorbeert, is dat het een enorm inwendig oppervlak heeft dat vol zit met hoekjes en gaten die chemische onzuiverheden zoals chloor kunnen vasthouden.

Actieve koolstoffilters

De meest voorkomende huishoudelijke filters bevatten korrelige actieve kool (GAC) die ongewenste smaken en geuren vermindert door absorptie. Duurdere filters gebruiken koolstofblokelementen die over het algemeen effectiever zijn en meestal een micronwaarde hebben voor deeltjesverwijdering.

beslaglegging

Sekwestratie is de actie van het chemisch isoleren van een stof. Polyfosfaat van voedingskwaliteit wordt vaak gebruikt in kalkremmende filters om de calcium- en magnesiummineralen te sekwesteren die kalkaanslag en corrosie veroorzaken. Polyfosfaat wordt echter in het algemeen slechts in zeer kleine hoeveelheden geïntroduceerd en remt alleen kalk in plaats van het uit te roeien. Dit betekent dat polyfosfaat het water niet verzacht, maar in plaats daarvan werkt om de mineralen in de oplossing te houden, waardoor ze zich niet kunnen vormen als kalk op alle oppervlakken waarmee ze in contact komen.

Ionenuitwisseling

resin

Ionenuitwisseling is een proces dat wordt gebruikt om hard water te verzachten door de magnesium- en calciumionen in hard water uit te wisselen met andere ionen zoals natrium- of waterstofionen. In tegenstelling tot kalkremming verwijdert ionenuitwisseling fysiek de harde mineralen, vermindert kalk en maakt water geschikt voor toepassingen waar het op een constante hoge temperatuur wordt gehouden

Omgekeerde osmose

Omgekeerde osmosesystemen gebruiken waterdruk om water door het membraan te persen, zodat het geen elektriciteit gebruikt, hoewel er een bepaalde hoeveelheid afvalwater wordt geproduceerd dat naar de afvoer moet worden gestuurd. De extra filters die betrokken zijn bij meertraps waterfiltratie kunnen een omgekeerde osmose-eenheid duurder maken dan andere filtratiemethoden, maar in toepassingen waar 99,9% zuiver water vereist is, biedt RO het beste beschikbare filtratieniveau dat steeds vaker wordt gebruikt om water te behandelen dat is gemaakt voor koffie

 

combinaties

Elke filtratiemethode heeft beperkingen op wat het kan verwijderen, dus de meeste waterfilters of filtersystemen gebruiken een combinatie van methoden om een ​​specifiek niveau van waterzuiverheid te bereiken. Om een ​​voorbeeld te geven, huishoudelijke waterkanfilters zullen in het algemeen mechanisch, absorptie en ionenuitwisseling gebruiken, terwijl inline filters mechanisch en absorptie gebruiken met de mogelijke opname van sekwestratie als het filter is ontworpen om kalkaanslag te remmen. Omgekeerde osmosesystemen kunnen mechanische, absorptie en natuurlijk omgekeerde osmose gebruiken, afhankelijk van hoeveel fasen het RO-systeem heeft.

Door inzicht te krijgen in de vijf verschillende methoden waarmee water kan worden gefilterd en de manier waarop deze kunnen worden gecombineerd, zou u het hopelijk gemakkelijker moeten vinden om vast te stellen welk soort filters u nodig hebt voor een bepaalde toepassing.